Menu    Lastovo island > Croatian 

Otok Lastovo


English   Italian   German   Slovenian   Croatian


Otok Lastovo se spominje već u IV stoljeću prije Krista kao Ladesta i Ladeston. Dorani, koji su došli iz Sirakuze nazivaju ga Ladestanos. Rimljani ga nazivaju Augusta Insula tj. Carski otok. U srednjem vijeku pisalo se Augusta, Lagusta i Lagosta. Sredinom X stoljeća naziva se slavenskim imenom Lastobon, što dokazuje da je u to vrijeme već bio nastanjen Hrvatima.


Lastovo island map

Lastovo posjeduje sve karakteristične odlike mediteranskog podneblja, blage i vlažne zime, a topla, duga i sušna sunčana ljeta. Okružen je s 46 manjih otočića i hridi, te čistim morem bogatim ribom i jastozima. Na samom otoku, koji je dosta šumovit, a ukupne površine 56 km², nalazi se 46 polja u kojima se obrađuju vinogradi, masline, voće i povrće prirodnim načinom. Na otoku ima više od 30 crkava i kapelica, neke od njih vrlo stare.

Otok Lastovo s pripadajućim otocima je proglašen Parkom prirode 2006 godine. Otok Lastovo ima prekrasne uvale od kojih treba izdvojiti Skrivenu Luku (Portorus - apartmani Klara). Tu je i samo mjesto Lastovo, zatim Ubli, Zaklopatica, Pasadur, Lučica, Sv. Mihovil, itd.

 

Usred niske srebrnih otočića, nad tim se morem Jadranskim nadvilo šumovito Lastovo, čudesno lijepi otok koji se izvana doima zaboravljenim suputnikom povijesti, dok tamo, u sjeni visokih maslina, život buja još od predhelenskih vremena.

Bernard ShawMenu:
 
Home pageHome page
 
Lastovo islandLastovo island
 
Apartments KlaraApartments Klara
 
Skrivena Luka baySkrivena Luka bay
 
Lastovo villageLastovo village
 
Poklad of LastovoPoklad of Lastovo
 
How to reach LastovoHow to reach Lastovo
 
Back to desktop versionBack to desktop version

© 2017 www.lastovo.net